Szardínia sziget általános ismertetője

Szardínia neve a görög mondavilágból ered, mely szerint Herkules egyik fia, a titokzatos Sardus vezetett ide egy líbiai népcsoportot.

Szardínia sziget fekvése, tájai

24.089 négyzetkilométer területével Szardínia a Földközi-tenger nyugati medencéjének második legnagyobb szigete Szicília után.

Szardínia távolsága az olasz félszigettől 180 km, Korzikától 11 km, az afrikai partoktól 190 km. Területe magába foglalja az apró szigeteket is: San Pietro-szigete, San Antioco, La Maddalena, Caprera.

Szardínia 1850 km hosszú tengerpartja a meredek gránit és trachit sziklafokok és a fehér homokos tengeröblök váltakozó sora. Smaragdzöld és tintakék színekben pompázó kristálytiszta tenger, hófehér homokos tengerpartok és mindez Európában, elérhető távolságban megtalálható.

Szardínia sziget éghajlata

Szardínia éghajlata enyhe, jellegzetesen mediterrán.
Középhőmérsékletek: télen 3-15 fok, tavasszal 7-19 fok, nyári 17-35 fok, őszi 10-22 fok.
Tengervíz hőmérséklete: április 14,5 fok, május 17 fok, június 21-22 fok, július-augusztus-szeptember 23-24 fok, október 21 fok.

Szardínia sziget, méltán híres építményei

 Ősi kőemlékek, sziklába vájt temetkezési helyek, több ezer éves erődítmények, (nuraghék), barlangrajzok, bronzból készült használati tárgyak, ékszerek Szardínia számos pontján megtalálhatók. 

Szardínia kiemelkedő jelentőségű építményei a Világörökség részét képező nuraghék, melyek egy egyedülálló, nálunk meg nem ismert civilizációt képviselnek a megalit-korból. A nuraghe nem más, mint csonkolt, kúpalakú erődítmény, melyet óriási bazalt kövek egymásra helyezésével építettek egyre szűkölő, koncentrikus körök formájában száraz technikával (kötőanyag használata nélkül), majd tetejét a görög építészetből már ismert tholosz kupolával fedték be.

Szardínia sziget nyelve

Szardínia hivatalos nyelve az olasz, de sokféle dialektus létezik, főleg a sziget belső részeiben.
Az ősi szárd nyelv a román nyelvcsaládba tartozik. Nyelvtan, szókincs és kiejtés szempontjából közelebb áll a latinhoz, mint a spanyol, francia vagy olasz nyelv.
A falusi emberek egymás között a mai napig szárd nyelven kommunikálnak, a gyerekek a családokban is előbb ezt sajátítják el a szüleiktől, majd az iskolában tanulnak meg olaszul. Évszázadokon át hivatalos nyelv volt a spanyol, katalán, kasztíliai nyelv, Szardínia egyik legnagyobb városában, Alghero-ban a mai napig a katalán nyelv hivatalosan elismert, melyet Barcelonában is számon tartanak.

Szardínia sziget zászlója

A fehér színű zászló 4 mezőre van osztva, 4 bekötött szemű kalózfejjel. Magyarázata: a szárdok a szaracén kalózok leszármazottainak tartják magukat. A spanyolok viszont szemellenzőseknek tartják a szárdokat, ezzel magyarázzak a szimbólumot.

Szardínia sziget és a művészet

Ősi mesterség a fazekasság, a fafaragás, az aranyművesség. A filigrán ékszereket tűvel dolgozzák ki, igazgyönggyel és korallal díszítik. Parafa feldolgozás, bőrdíszművesség, korallfeldolgozás.
Murales-ek: naiv népművészet kategóriájába tartozó falfirkák, úgy nevezett védett graffiti-k, mellyel a belső falvak házait díszítik és a nép életérzéseit fejezik ki. (Hasonlóval Mexikóban találkozhatunk) Pl. láncait letépő keselyű = szabadságvágy

Szardínia sziget lakosai, a szárdok jellemzése

Szardínia lakosai, a szárdok jellemzése
Természethez való kötődés, ősi szokások, hagyományok tisztelete és átadása a családokon belül, családi érzéseik mélyen gyökereznek, nagyon vendégszeretőek, büszkék és öntudatosak.

Töltse ki az űrlapot és rögtön olvasható a Szardínia Kisokos

Jelentkezésével elfogadja az adatkezelési tájékoztatót. Adatait bizalmasan kezeljük, nem adjuk ki harmadik fél számára.

Hozzájárulok, hogy a szardini-szallas.hu számomra e-mailt küldjön.
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.