Szardínia földrajzi adottságainak köszönhetően különböző kultúrák találkozási helyéül szolgált.A föníciaiak majd a punok kiépítették Szardínia kereskedelmi kapcsolatait, mely a hódító rómaiak és bizánciak ideje alatt egyre élénkebbé vált.
A kereskedelem az árucikkek mellett a szárazföld művészetét is eljuttatja a szigetre, ahol gyakran egymás mellett csodálhatjuk a föníciai, pun, római, bizánci, gótikus, román és barokk emlékműveket.A rómaiak bukása után a sziget a vandálok, szaracénok, rabló kalózok kezére jutott, de a középkorban létrehozták a 4 egységből álló Védelmi Közösséget és kiadták Itália első önálló törvénykönyvét, a Carta de Logu-t Eleonora Arborea szárd királynő uralkodása alatt.
Az 1500-as években egy négyszáz éves spanyol uralom kezdődött a szigeten, melynek nyomait elsősorban a fővárosban, Cagliariban és Alghero-ban kísérhetjük figyelemmel.
1861-ben, Garibaldi szabadságharca után Szardínia az egységes olasz állam tagjává vált, de az új, egységes Itália királyai nem törődtek kellőképpen a sziget problémáival. A lakosság legfőbb megélhetési forrása a pásztorkodás maradt, az ipari fejlődés meg sem indult.
Napjainkban a sziget fő bevételi forrása a turizmus, melyet a 60-as években fedezett fel Aga kan. Potom pénzen felvásárolta a tengerparti legelőket a pásztoroktól és létrehozta a Costa Smeralda-t (Smaragdpart), mely napjainkban a világhíres és gazdag embereinek kedvelt nyaralóhelye: államfők, színészek, gyártulajdonosok, olajsejkek, top-modellek VIP találkozóinak színhelye lett.

Töltse ki az űrlapot és rögtön olvasható a Szardínia Kisokos

Jelentkezésével elfogadja az adatkezelési tájékoztatót. Adatait bizalmasan kezeljük, nem adjuk ki harmadik fél számára.

Hozzájárulok, hogy a szardini-szallas.hu számomra e-mailt küldjön.
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.