Szardínia sziget gasztronómiája
A szárd konyha
Egészséges, gazdag, színes, fűszeres
Néhány szárd specialitás:
Maloreddus = szárd nokedli; durum lisztből készült kifőtt tészta kolbászos, paradicsomos fűszeres szósszal;
Culingionis: juhtúróval vagy burgonyával töltött, derelye-szerű kifőtt tészta, melyre paradicsomos szószt és reszelt juhsajtot tesznek;
Fregola: tarhonya-szerű, apró sűrű kifőtt tészta, melyeket zöldséggel, hússal vagy tenger gyümölcseivel ízesítenek
Porcheddu: faparázson sütött malachús, mely csak anyatejjel táplálkozott előtte
Sonkák, kolbászok, vaddisznókolbász, malac, bárány, kecske parázson sütve
LIKŐRÖK
Mirtusz likőr, mely a mirtuszbokor bogyóiból készül alkohol és cukor hozzáadásával, az emésztést segíti elő, lehűtve ajánlott fogyasztani.
Fili e ferru: szárd törkölypálinka.
Kenyérfélék
rendkívül gazdag formájú és kiváló minőségű kenyereik vannak. Kiemelkedő például a „civraxu” kenyér, vagy az ostyaszerű „carasau” kenyér, melyet már a rómaiak is ismertek. A kenyerek formája óriási képzelőerőt tükröz.
Halféleségek
Bottariga: a tonhal szárított és füstölt tojása, melyet Spagettire reszelnek rá
Tonhal, kardhal, angolna, különféle sült halak zöldségkörettel
Édességek, sütemények
mandulás, mézes, túrós ízesítéssel készítik el
Sajtok
juhsajtok különféle érlelési idővel
BOROK
Itália legjobb borai közé tartoznak, már a föníciaiak is ismerték a legősibb szárd borféléket.
- Cannonau testes száraz vörösbor, húsfélékhez fogyasztják
- Monica
- Calignanus
- Nuragus
- Angelu Ruju
- Vermentino ősi fehér borféle
- Malvasia mandula izű desszert bor
- Vernaccia aperitif fehér bor
- Moscato muskotályos édes bor .
Töltse ki az űrlapot és rögtön olvasható a Szardínia Kisokos
Jelentkezésével elfogadja az adatvédelmi szabályzatot. Adatait bizalmasan kezeljük, nem adjuk ki harmadik fél számára.
További menűpontok