Szardínia sziget gasztronómiája 


A szárd konyha

Egészséges, gazdag, színes, fűszeres

Néhány szárd specialitás:
Maloreddus = szárd nokedli; durum lisztből készült kifőtt tészta kolbászos, paradicsomos fűszeres szósszal;
Culingionis: juhtúróval vagy burgonyával töltött, derelye-szerű kifőtt tészta, melyre paradicsomos szószt és reszelt juhsajtot tesznek;
Fregola: tarhonya-szerű, apró sűrű kifőtt tészta, melyeket zöldséggel, hússal vagy tenger gyümölcseivel ízesítenek
Porcheddu: faparázson sütött malachús, mely csak anyatejjel táplálkozott előtte
Sonkák, kolbászok, vaddisznókolbász, malac, bárány, kecske parázson sütve

LIKŐRÖK

Mirtusz likőr, mely a mirtuszbokor bogyóiból készül alkohol és cukor hozzáadásával, az emésztést segíti elő, lehűtve ajánlott fogyasztani.
Fili e ferru: szárd törkölypálinka.

Kenyérfélék

rendkívül gazdag formájú és kiváló minőségű kenyereik vannak. Kiemelkedő például a “civraxu” kenyér, vagy az ostyaszerű “carasau” kenyér, melyet már a rómaiak is ismertek. A kenyerek formája óriási képzelőerőt tükröz.

Halféleségek

Bottariga: a tonhal szárított és füstölt tojása, melyet Spagettire reszelnek rá
Tonhal, kardhal, angolna, különféle sült halak zöldségkörettel 

 

Édességek, sütemények

mandulás, mézes, túrós ízesítéssel készítik el

Sajtok

 juhsajtok különféle érlelési idővel

BOROK

Itália legjobb borai közé tartoznak, már a föníciaiak is ismerték a legősibb szárd borféléket.

  • Cannonau testes száraz vörösbor, húsfélékhez fogyasztják
  • Monica
  • Calignanus
  • Nuragus
  • Angelu Ruju
  • Vermentino ősi fehér borféle
  • Malvasia mandula izű desszert bor 
  • Vernaccia aperitif fehér bor
  • Moscato muskotályos édes bor .

Töltse ki az űrlapot és rögtön olvasható a Szardínia Kisokos

Jelentkezésével elfogadja az adatkezelési tájékoztatót. Adatait bizalmasan kezeljük, nem adjuk ki harmadik fél számára.