FŐOLDAL
BEMUTATKOZÁS
ELÉRHETŐSÉG, FOGLALÁS
NYEREMÉNYJÁTÉK 2017
SZARDÍNIA, A SZIGET
KORÁBBI VENDÉGEINK
ÚJ BESZÁMOLÓK
ÖSSZES SZÁLLÁS AJÁNLAT:
- CSALÁDBARÁT SZÁLLÁSOK
- ALL INCLUSIVE
- LUXUS UTAZÁS
- NÁSZÚT
Csavargások Cagliariban
GOLF UTAZÁS
TÉRKÉP
KÉPGALÉRIA
VIDEO
UTAZÁS SZARDÍNIÁRA
LÁTNIVALÓK, PROGRAMOK
HAJÓKIRÁNDULÁSOK
PRAKTIKUS TANÁCSOK
UTAZÁS 2017 KIÁLLÍTÁS
ASINARA -MAGYAR HADIFOGLYAINK EMLÉKÉRE

Szardínia Sziget 2017


Szardínia neve a görög mondavilágból ered, mely szerint Herkules egyik fia, a titokzatos Sardus vezetett ide egy líbiai népcsoportot.

Most hajókirándulást, városnézést, szárdestet nyerhet!!! Részletek itt!

Szardínia általános ismertetője

Szardínia fekvése, tájai

24.089 négyzetkilométer területével Szardínia a Földközi-tenger nyugati medencéjének második legnagyobb szigete Szicília után.

Szardínia távolsága az olasz félszigettől 180 km, Korzikától 11 km, az afrikai partoktól 190 km. Területe magába foglalja az apró szigeteket is: San Pietro-szigete, San Antioco, La Maddalena, Caprera.

Szardínia 1850 km hosszú tengerpartja a meredek gránit és trachit sziklafokok és a fehér homokos tengeröblök váltakozó sora. Smaragdzöld és tintakék színekben pompázó kristálytiszta tenger, hófehér homokos tengerpartok és mindez Európában, elérhető távolságban megtalálható. 

szardinia szardinia

szardinia szardinia

Szardínia éghajlata

Szardínia éghajlata enyhe, jellegzetesen mediterrán.
Középhőmérsékletek: télen 3-15 fok, tavasszal 7-19 fok, nyári 17-35 fok, őszi 10-22 fok.
Tengervíz hőmérséklete: április 14,5 fok, május 17 fok, június 21-22 fok, július-augusztus-szeptember 23-24 fok, október 21 fok.

Szardínia méltán híres építményei

Ősi kőemlékek, sziklába vájt temetkezési helyek, több ezer éves erődítmények, (nuraghék), barlangrajzok, bronzból készült használati tárgyak, ékszerek Szardínia számos pontján megtalálhatók.
Szardínia kiemelkedő jelentőségű építményei a Világörökség részét képező nuraghék, melyek egy egyedülálló, nálunk meg nem ismert civilizációt képviselnek a megalit-korból. A nuraghe nem más, mint csonkolt, kúpalakú erődítmény, melyet óriási bazalt kövek egymásra helyezésével építettek egyre szűkölő, koncentrikus körök formájában száraz technikával (kötőanyag használata nélkül), majd tetejét a görög építészetből már ismert tholosz kupolával fedték be. 

szardinia emlekek szardínia

szardinia emlekek szardínia

Szardínia nyelve

Szardínia hivatalos nyelve az olasz, de sokféle dialektus létezik, főleg a sziget belső részeiben.
Az ősi szárd nyelv a román nyelvcsaládba tartozik. Nyelvtan, szókincs és kiejtés szempontjából közelebb áll a latinhoz, mint a spanyol, francia vagy olasz nyelv.
A falusi emberek egymás között a mai napig szárd nyelven kommunikálnak, a gyerekek a családokban is előbb ezt sajátítják el a szüleiktől, majd az iskolában tanulnak meg olaszul. Évszázadokon át hivatalos nyelv volt a spanyol, katalán, kasztíliai nyelv, Szardínia egyik legnagyobb városában, Alghero-ban a mai napig a katalán nyelv hivatalosan elismert, melyet Barcelonában is számon tartanak.

Szardínia zászlója

A fehér színű zászló 4 mezőre van osztva, 4 bekötött szemű kalózfejjel. Magyarázata: a szárdok a szaracén kalózok leszármazottainak tartják magukat. A spanyolok viszont szemellenzőseknek tartják a szárdokat, ezzel magyarázzak a szimbólumot. 

szardínia

Szardínia és a művészet

Ősi mesterség a fazekasság, a fafaragás, az aranyművesség. A filigrán ékszereket tűvel dolgozzák ki, igazgyönggyel és korallal díszítik. Parafa feldolgozás, bőrdíszművesség, korallfeldolgozás.  
Murales-ek: naiv népművészet kategóriájába tartozó falfirkák, úgy nevezett védett graffiti-k, mellyel a belső falvak házait díszítik és a nép életérzéseit fejezik ki. (Hasonlóval Mexikóban találkozhatunk) Pl. láncait letépő keselyű = szabadságvágy  

muveszet szardínia

muveszetszardínia

Szardínia lakosai, a szárdok jellemzése

Természethez való kötődés, ősi szokások, hagyományok tisztelete és átadása a családokon belül, családi érzéseik mélyen gyökereznek, nagyon vendégszeretőek, büszkék és öntudatosak.

szardínia szardínia

Szardínia növény és állatvilága

Szardínia történelme

A szárd gasztronómia

Híres szárdok