Szardínia  Praktikus Tanácsok


Mediterrán receptek Szardínián kapható alapanyagokból

Kati receptjei

Egy nagyon kedves vendégünk Kati az alábbi receptjeit osztotta meg velünk, amit Szardínián készített, amikor itt nyaraltak férjével.

Kagyló fehérboros mártásban

Hozzávalók:

  • 2 kg héjas feketekagyló
  • 3 dl száraz, fehér asztali bor
  • 1 doboz konzerv hámozott paradicsom
  • 1 fej fokhagyma
  • olívaolaj, só, cukor, fehérbors, petrezselyem, csipet cayenne bors, vagy csili(A szupermaerketek zömében már van olyan szerkentyű, amibe belerakjak a héjas kagylót és a gép átmossa. Nagy segítseg!)

3 evőkanál olívaolajban megfuttatom az 1 fej, apróra vágott, vagy átnyomott fokhagymát. Nem pirítom, mert akkor keserű lesz.
Felöntöm a 3 dl fehérborral és forralom úgy 5 percig. Belerakom az összenyomkodott, hámozott paradicsomot, egy kávéskanál sót, (pici cukrot, cayenne borsot, egy csipet feherborsot es a petrezselymet izlés szerint. Egyutt forralom meg ugy 5 percig, majd belerakom( héjastúl) a megmosott és megtisztított feketekagylót és annyi vízzel öntöm fel, hogy éppen ellepje.
Addig főzöm, míg az összes kagyló ki nem nyílik (kb.10 perc). Megkóstolgatom a levet és ha kell, akkor még rakok bele sót, esetleg borsot.
Úgy tálalom, hogy a mélytányérban kagyló is legyen, na meg alatta leve is.
Ha megmaradna a főzött kagylóból, azt érdemes kiszedni a héjából és majonézzel elkeverve (hűtőbe rakva) másnapra finom moule majonézként meg lehet enni, mert nagyon finom.

Toszkán halleves

 
A hozzávalók és az elkészítési mód ugyanez, csak nem héjas kagylóból csinálom, hanem vegyes tengergyümölcseiből.
Ezt lehet kapni szinte minden hiper és szupermarketben fagyasztva, vagy össze lehet válogatni a halas pultnál a frissből(kagyló, polip, tintahal, rák). Amikor készen van, akkor reszelt parmezánsajttal megszórom. Fokhagymával jól átkent piritóssal tálalom.

Tészta polippal és crevettel (apró rákkal)

Hozzávalók:

  • 30 dkg polip és ugyanennyi pucolt apró rák
  • 20 dkg száraz tészta (vagy ugyanennyi friss, főznivaló tészta)
  • petrezselyem, fokhagyma, só, olívaolaj, reszelt sajt

Az olívaolajon megfuttatom a 3-4 gerezd fokhagymát, beleteszem a csíkokra vágott tintahalat, sót és a petrezselymet.
Aláöntök úgy egy fél pohár vizet és kb. 25 percig fedő alatt párolom. Ezalatt kifőzöm a tésztát és melegen tartom.
Amikor a polip megpuhult(megkóstolom), mellérakom a 30 dkg apró rákot es kb. 5 perc alatt összefőzöm a már puha polippal együtt.
Tányérra rakom a tésztát. Mélyedest csinálok a közepébe.
Beleöntöm a polipos rákot és megszórom sajttal.
Ami pedig a halakat illeti, ráböktünk azokra, amik tetszettek és a férjem nagy elegánsan azt mondta, hogy” prego pulito”- csinálja konyhakészre, azaz pucolja meg.
Egy zsák kagyló 5-6 EUR, 1 kg rák(na nem a királyrák), 10-12 EUR volt. Ja és a hűtőpultban van dobozban petrezselyem fokhagymával összekeverve.

Ha paprikás lisztben akar valaki halat sütni akkor jó, ha visz itthonról pirospaprikát, mert nagyon ritkán lehet kapni sweet chilit, másik meg nagyon erős.

Emese egyszerűen és gyorsan elkészíthető receptjei

Kifőtt tészta lazaccal és koktélparadicsommal

Az olívaolajban megsütjük a csíkokra vágott lazac darabokat (szupermarketben kicsomagolva 3-4 Euroba kerül, (olaszul Salmone affumicato), egy gerezd fokhagymát és a kettévágott kb. 10-15 db koktélparadicsomot, majd kb 5-6 percig pároljuk.
Forrásban lévő vízben kifőzünk egy csomag tollhegy tésztát (olaszul penne vagy pennette) és ha kifőtt, összekeverjük a lazacos paradicsommal.

Tengeri halak alufóliában megsütve (sütőben)

Szardínián kitűnő minőségű, fehér husú tengeri halakat (orata, spigola nevűek), valamint friss szeletelt lazacot, tonhalat lehet kapni barmelyik halpiacon, ezek könnyen elkeszithetőek a következő egyszerű módon:

A halakat egy tepsiben alufóliára helyezzük, raöntünk 3-4 kanálnyi olívaolajat, megszórjuk apróra vágott fokhagymával, szárított vagy felkockázott friss paradicsommal, petrezselyemmel, majd megsózzuk és teljesen becsomagoljuk a fóliába.
A sütoőben 200-220 fokon kb. fél óran át sütjük. Karikára vágott burgonyát is helyezhetünk mellé, vagy friss zöldsalátával is fogyaszthatjuk.

 Tengeri halak fedő alatt párolva (ha nincs az apartmanban sütő)

 

A halakat egy nagyobb edénybe helyezzük, ráöntünk 3-4 kanálnyi olívaolajat, megszórjuk apróra vágott fokhagymával, szárított vagy felkockázott friss paradicsommal, petrezselyemmel, majd megsózzuk és fedővel befedjük.

Kb fél órán át pároljuk, majd a fedőt levéve tovább sütjük. Karikára vágott burgonyát is helyezhetünk mellé, vagy friss zöldsalátával is fogyaszthatjuk.

Articsókás paradicsomos kifőtt tészta

Szardínián rengeteg articsóka terem (olaszul carciofi a neve), melyet már a rómaiak is fogyasztották magas vastartalma miatt.

Kb .4-5 articsókát megtisztítunk (vagy mar eleve tisztítva vesszuk meg a piacon vagy szupermarketben), először félbevágjuk, majd hosszanti irányban vékony csíkokra.

Apróra vágott fokhagymával olívaolajban megpörköljük, majd hozzáadjuk a kockára vágott friss paradicsomot, és kb 10-15 percig főzzük.

Forrásban lévő sós vízben kifőzünk egy csomag tollhegytű tésztát (olaszul penne vagy pennette) vagy lepketésztát (olaszul farfalla), majd a kifőtt tésztát összekeverjük az articsókas paradicsomos feltéttel.

Jól megszórjuk reszelt parmezan sajttal.

Tanács:

a tészta kifőzéséhez mindig helyi tengeri sót használjunk, ellenkező esetben a tésztának lehet egy kesernyés utóíze ( pl. sóbányából nyert sótól).

Spagetti alla botarga

A bottarga egy főníciai eredetű, kifejezetten szardíniai specialitás, amely a muggine nevű hal barna színű ikrája.

Arbataxban és Cabrasban (Oristano mellett) jelentős bottarga feldolgozó üzemek vannak, mivel ezt a terméket főleg Japánba exportálják a szigetről.

Szarítva, kicsomagolva árulják piacokon, de reszelve kis üvegekben is szupermarketekben.

A reszelt botargát megfuttatjuk olívaolajon egy gerezd fokhagymával (1-2 percig, nehogy odaégjen) és a kifőtt spagettivel összekeverjük.

Semmi más nem szükséges hozzá, parmezan sajt sem.