Szardínia látnivalók, programok


Ízelítő fakultatív egynapos programjainkból

Szardínia Észak

Városnézés Algheroban, szakképzett idegenvezetővel (magyar nyelvű)

Alghero: Korallhalászatáról és katalán múltjáról híres város Szardínia észak-nyugati részén. A nuragikus város, a több millió éves cseppkőbarlang, az óváros fényei és a kikötői sétányai fantasztikus élményt nyújtanak az ide látogatóknak.
Víz alatti barlangjai feledhetetlenek a búvárok számára.

Látnivalók:

– Óváros: mai napig tükrözi a katalán-aragón befolyást, habár ezek a kis szűk utcák ma már számos üzletnek adnak otthont. Naplemente, romantikus séta , mindezt felejthetetlenné teszik a fényárban úszó üzletek, éttermek, bárok és a kikötő. A tengerparton sétálva kis árusok kínalják portékáikat. A szórakozni vágyók a hajnalig nyitvatartó diszkók felé vehetik útjukat.
– Porto Conte- a Földközi-tenger legnagyobb természetes úton kialakult kikötője, ma már nemzeti park. Területén több viz alatti barlangrendszer, valamint a Grotta di Nettuno található.
– Grotte di Nettuno – Alghero északi részén, Capo Caccia alatt taláható cseppkőbarlang. Megközelithető vizi úton ill. az Escala del Cabriol-on keresztül, ez 656 lépcsőfokot jelent.
– Foredada – Capo Caccia mögött, egy hatalmas szikla emelkedik ki a vizből. Megtetszett egy amerikei rendezőnek és egy James Bond film helyszínévé vált.
– Museo del Corallo – Korallmúzeum Museo Diocesano arte sacra – Kegytárgyak és vallási témához kötődő dokumentumok múzeuma
– Santuario della Madonna di Valverde Madonna szobor
– Chiesa di San Francesco, Chiesa di Misericordia Cattedrale

Asinara sziget (egész napos kirándulás)

Szardínia észak-nyugati csücskében helyezkedik el, a 90-es évekig a maximális biztonsagú börtönéről híres sziget, amelyet ma már nemzeti parkká alakítottak. Az első világháborúban számos magyar hadifogoly raboskodott itt, csontjaikat egy kis kápolnában őrzik, amit meg is lehet látogatni.
Elszigeteltsége révén élővilága megőrizte érintetlenségét, számos kihalással fenyegetett faj – többek közt a fehér szamár – honos a szigeten.
A táj érintetlen és csodálatosan szép. Autók nem járnak a szigeten és csak előzetes bejelentkezéssel lehet a szigetre lépni.
A szigetre fél órás hajóút során jutunk el, majd ott egy kisvonattal („dotto”) járjuk be a szigetet, hegyen-völgyön keresztül, gyönyörű parok mentén. Lehetőségünk nyílik egy 1,5 órás fürdésre is egy érintetlen öbölben.
Hideg élelmet, innivalót, naptejet és fürdőruhát érdemes magunkkal vinni.

Szardínia Dél

Kirándulás Baruminibe és a Giara-fennsíkra

Kirándulás Baruminibe és a Giara-fennsíkra
Utunk célja a titokzatos Nuraghe-komplexum megtekintése, mely Baruminiben található, és 1996 óta a Világörökség része. A Nuraghe egy négyezer éves megalit-kori erődítmény, melyet óriási bazaltkövek egymásra helyezésével építettek az egyiptomi piramisok mintájára, száraz technikával, egyre szűkülő, koncentrikus körök formájában, majd tetejét egyetlen kővel, a görög építészetből már ismert tholosz-kupolával fedték be.
50 perces séta a Nuraghe belsejében idegenvezetővel. Kényelmes cipő szükséges a meredek lépcsőfokok miatt.
Utunkat a Giara-fennsíkon folytatjuk, mely 600 méter magason fekvő fennsík, egy kialudt vulkán teteje, jelenleg védett Nemzeti Park.
Botanikus túravezetővel bemutatjuk a fennsík különleges és ritka növény-és állatvilágát, többek között a kisméretű vadlovak rezervátumát, melyet még a karthágói időkben hoztak be a szigetre, és egyedül itt élte túl Európában a történelem viszontagságait.
Kóstolással egybekötött vásárlási lehetőség Tuiliben, egy kis faluban, eredeti szárd termékek, sajtok, kolbászok, mézek, édességek, borok, likőrök vásárlási lehetősége.

Kirándulás Santadiba, az Is Zuddas barlanghoz

Reggeli után indulunk a panorámás tengerparti úton Santadi irányába, ahol meglátogatjuk a híres Is Zuddas nevű cseppkőbarlangot. A barlang különleges cseppkőveiről, kihalt állatok lenyomatairól, és tengeri sünhöz hasonlító cseppkő-képződményeiről híres.Utunk során érintjük Teuladat, mely a sziget legdélebbi pontja, csodálatos fehérhomokos strandok mentén haladunk.
Egy órás séta a barlangban idegenvezetővel, majd ebéd egy hangulatos, közeli étteremben.

Szárd folklórest Professzor Atzori falusi portáján

Hangulatos élőzenei táncos előadás gazdag vacsorával, korlátlan italfogyasztással egybekötve, egy eredeti szárd környezetben, kétszáz éves fügefák árnyékában, az etnográfus Professor Atzori falusi portáján. Eredeti ősi szárd hangszerek megszólaltatása (leuniddasz, pásztorsíp, duda, harmonika, gitár), autentikus szárd nyelvű énekek és táncok színvonalas interpretálása.

Cagliari városlátogatás, szakképzett idegenvezetővel (magyar nyelvű)

Városnézés Cagliariban, ahol megtekintjük a középkori eredetű Óváros negyedet, a Római Amfiteátrumot, a Régészeti Múzeumot, a Pankráció és Elefánt-tornyot, a lenyűgöző Katedrálist, mely márvány intarziás kövezetéről és az Altemplomban található 600 kézzel faragott mennyezeti kőrózsáiról híres Itália-szerte. Santa Croce, az egykori zsidónegyed megtekintése, majd séta a város bevásárló utcáin keresztül át a hangulatos kikötőnegyedig, szabadidő a Via Roma-n, mely magas pálmafáival, hangulatos kávéházaival a Riviérák hangulatát idézi.