Szardínia legszebb strandjai a szárdok véleménye alapján

Szerző: | Szardínia szállás

Sokat gondolkoztam azon, hogy mi legyen a következő blogbejegyzésem témája, és mivel az jutott eszembe, hogy rengetegen a tenger szépsége miatt utaznak ide, úgy véltem, az lesz a legjobb, ha bemutatok néhányat a legnépszerűbb strandokból.

Ekkor még fel sem merült bennem, hogy mekkora fába vágtam a fejszémet, hiszen már több mint húsz éve élek a szigeten, keresztül-kasul bejártam az ugyancsak utazáskedvelő családommal, képesített idegenvezető es tour-operator is vagyok, ezért mondhatni, úgy ismerem minden szegletét, mint a tenyeremet. Amikor azonban megpróbáltam körvonalazni, hogy mégis mely szempontokat figyelembe véve ismertessem a legszebb helyeket, kezdődtek a nehézségeim: nem akartam az ezredik, ugyanazt nyújtó írást elétek tárni erről az álomszigetről, ami a karibi tengerek szépségét elérhető közelségben garantálja.

Nem szerettem volna újabb listát összeállítani azokról a strandokról, amiket minden turista betéve ismer,  és amik nyüzsögnek az emberektől. Ettől a gondolattól vezérelve eldöntöttem, hogy inkább azokra a helyekre összpontosítok, amelyek a tömegkerülő helyiek közt népszerűek. Ám a sziget mintegy 1800 km-es partszakasza a természeti jelenségek, adottságok miatt ezer arcával és az átlátszó tengervíz világoskéktől a türkiszen keresztül az indigóig terjedő rengeteg színárnyalatával, a partok kavicsos, ill. fehér, rózsaszín vagy sárga színű homokos fövenyével, sokféle formájával, növényzetével kápráztatja el az idelátogatót, aki nem marad csalódott egyik részén sem. Így sokáig tartott azt a párat megtalálni, amik szárd szemmel is a legszebbnek tűnhetnek. Akárhogy is: lehetetlen egy vállalkozás volt ez részemről, de azért lássuk!

Mivel a repülőgépek Budapestről Algheróba érkeznek, ezért innen kezdeném a képzeletbeli körutazást is, méghozzá a nyugati parton dél felé indulva.

1.

Mugoni

Elsőként a Sassari megyei Algherótól nem messze fekvő Mugoni két kilométer hosszú, trópusokat idéző strandját ajánlom rendkívül finom tapintású, okkersárga homokjával, nyugodt, smaragdzöld tengervizével, továbbá a strandot körülvevő fenyőfákkal és eukaliptuszokkal, melyek árnyéka kellemes menedéket nyújt a tűző nap elöl. Remek hely gyermekes családoknak, túrakedvelőknek, széllovasoknak és szörfdeszkázóknak is

2.

Mari Ermi

Az Oristano megyei Cabras közelében két és fél kilométer hosszan nyúlik el Mari Ermi misztrál széltől uralt partszakasza. A Sinis félsziget e gyöngyszemét rizsszem nagyságú, rózsaszínű és fehér kvarckkavicsok és finom szemcséjű, aranyló homok borítja. A homokból itt-ott különböző formájú sziklák tűnnek elő. Az élénk kék víz alatt enyhén lejtő tengerfenék a strandot gyermekes családok részére is különösen élvezhetővé teszi. A szél pedig a sárkányszörf és szörfdeszka szerelmeseinek is kedvez. A világos homokdűnék és a sűrű növényzet mögött a szárazföldön egy húsz hektáros sós vízű tavacska alakult ki, melynek vizét nagyszámú flamingócsapatok tarkítják, de a tó számos egyéb tengeri madárnak is otthont ad. A stranddal szemben a tenger közepén emelkedő Mal di Ventre szigetén pedig a tengeri teknősök tanyáznak.

3.

Masua

Még mindig a nyugati parton dél felé haladva érünk el a Carbonia-Iglesias megyében fekvő Iglesias Masua nevű lakónegyedébe és a hozzá tartozó kisebb, félhold alakú, aranyló, finom homokú strandra. A homokos fövenyt és a kéktől a türkiszen át a zöldig terjedő színekben pompázó tengervizet két oldalról nagy sziklák határolják. A strandról nyíló panorámát a vízfelszín fölé 133 méter magasságba nyúló Faraglione di Pan di Zucchero világos mészkősziklája határozza meg. A környék remek alkalmat nyújt túrázásra és sporthajózásra

4.

Punta di Molentist

A déli partszakaszra érve a Cagliari megyében található Villasimius közigazgatása alá eső Punta di Molentist ajánlhatom, melyet ragyogó fehér, finom homokú föveny, elszórtan rózsaszín foltok által tarkított hullámtér, a világoskék és a smaragdzöld közé eső rengeteg árnyalatban játszó tengervíz, valamint a leáldozó Nap által rózsaszínűre festett granitsziklák jellemeznek. A szelektől többnyire védett Punta di Molentis több kis öbölre tagolódik, melyeket mediterrán fák és többféle színű virágos kaktuszok vesznek körül. A tengerfenék homokos és enyhén süllyed. A területet nyulak és vízimadarak népesítik be. A háttérben lévő dombokon pedig nurágek egészítik ki a látképet.

5.

Cala Sinzias

Időzzünk el még Cagliari megyében: a Villasimiustól 15 kilométerre és Costa Reitől 7 kilométerre, Castidias közigazgatásához tartozó Cala Sinzias partszakasza is csodálatos panorámával tárul az utazó elé: az egyik oldalon egy sziklaszirttől védett, két kilométer hosszan elterülő strand eukaliptuszok, borókák, olaj-, fenyőfák és örökzöld pisztáciabokrok és kaktuszok sűrűjének zöldjével, a finom homok fehérségével, és a kristálytiszta tengervíz árnyalt kékségével.

6.

Marina di Cardedu

Immáron a keleti parton délről észak felé haladva találjuk az Ogliastra megyei Marina di Cardedu öt kilométeren át elnyúló, kristálytiszta vízű partszakaszát több strandjával: a gyönyörű Sa Perda ‘e Pera hosszú strandja a háttérben egy nurágevel.A gyermekes családoknak a déli sziklás szakasztól északabbra egy igen hosszú kavicsokkal tarkított fehér homokú szakasz kínál remek lehetőséget a mártózásra, ahol a tengerfenék enyhén lejt az átlátszó tiszta víz alatt. A Sa Perda ‘e Pera strandtól még északabbra húzódik egy világos színű, nagy szemcséjű homokkal borított strand, amin lovastúra-útvonal is keresztülvezet, de szörfözésre és vitorlázásra is ideális

7.

Lu Impostu

Szardínia északkeleti részén, Olbia-Tempio megyében, egy elbűvölő szépségű, egy kilométer hosszú, széles gallurai partsáv ragadja el az ember szívét: Lu Impostu. Élénk színű természeti környezet. Világos színű, puha homok borókákkal, máriatövisekkel, közönséges tengerinárciszokkal és mimózákkal tűzdelve. A kisgyermekkel nyaralók számára is tökéletes átlátszó, sekély tengervíz a dús mediterrán bozótos ölelésében. A tengerparthoz  egészen közel található egy mocsári növényzettel körülvett tó is. Lu Impostu Cala Brandichivel tengeri védelmi övezetet alkot a híres La Cinta partszakasz határában.

8.

Aglientu Rena Majore

A külföldi turistaközönség által talán kevésbé ismert, ám figyelmet érdemlő szardíniai strandokon tett képzeletbeli körutunk utolsó állomásához, az északi parton fekvő Santa Teresa di Gallura területéhez tartozó Aglientu Rena Majore 22 kilométeres partszakaszához érkezünk. E vidéken zöld mediterrán bozóttal benőtt völgyek, óriási kerekded granitszirtek, magas homokdűnék és a tengervízből előbukkanó sziklák váltakoznak. Ennek a partszakasznak is több strandja van, melyek közül a leghíresebb a kellemes árnyékot nyújtó fenyvessel határolt Lu Rena Majore bokrokkal benőtt, fehér, finom homokú dűnéivel, rózsaszín gránitszirtjeivel és türkiszkék, lassan mélyülő tengervizével, de itt vannak még Litorrani és Vignola gyönyörű stradjai is. Amikor a misztrál szél felélénkül különösen szórakoztató itt a fürdőzés, de remek alkalom nyílik szörfdeszkázásra, illetve sárkányszörfözésre is.

A sort persze sokáig lehetne folytatni, de mára én itt lezárom a felsorolást. Minden vendégemet arra bíztatom, hogy próbáljon ki minél több strandot, és lehetőleg ne csak a világon mindenütt ismert strandokat, amik a nyaralók tömege miatt akár kevésbé élvezetesekké is válhatnak