Karneváli vígasságok Szardínián
nyári programajánlattal 1.rész

Tavaszváró esemény

Épphogy az új év köszöntésére pezsgőt bontottunk, máris februárban találom magamat, olyan észrevétlenül röppent el fölöttem a január. Akkor ocsúdtam fel a munkám felett, amikor egy Facebook-csoportban érdeklődő kérdésére válaszolva a hírfolyamomban egy busójárást reklámozó filmecske jelent meg a képernyőmön.

Ezen felbuzdulva – gondoltam – bemutatom Szardínia téli hagyományőrző felvonulásait, hiszen ilyen téltemető, tavaszváró eseményekben Szardinia szigete is bővelkedik. Sok szárd település ragaszkodik az évszázadokon keresztül generációkról generációkra átörökített helyi karneváli szokásokhoz, amiket néhol már a január 16-ról 17-re virradó éjszakán Szent Antal tiszteletére felgyúló máglyákkal kezdenek feleleveníteni. Idén az ünnepi sorozat március 5-én, húshagyó kedden fejeződik be, amikor kezdetét veszi a nagyböjt.
A hagyományos karneváli ünnepek sorából három nagyszabású, egymástól teljesen különböző felvonulást szeretnék veletek megismertetni:

Mamuthonék és Issohadorék – a mamoiadai karnevál

(2019. január 16. – március 5.)

A Nuorótól 10 kilométerre fekvő Mamoiada karneváli menete a kereszténység előtti időkben a paraszti-pásztori kultúrában gyökerezik. Ez az eredet a jellegzetes öltözékekben is tükröződik. Az eseménysorozat két főszereplőfigurái a Mamuthonék és az Issohadorék, akik minden év január 16. éjjelén jelennek meg mágikus táncaikkal a vastag farönkökből és gyökerekből rakott Szent Antal-máglyák körül. Ezt követően pedig húshagyókeddig minden hétvégén felvonulnak.

Ezeken a hagyományőrző alkalmakon a gyermekek is igen szívesen részt vesznek, így veszik át a mítoszokkal átitatott táncokat, szokásokat. A Mamuthone alakját megelevenítő emberek szenvtelen vagy épp szenvedő emberi arcot formáló, fekete fából faragott maszkot, a busókhoz hasonlóképpen – ám itt fekete – bundájával kifelé fordított juhbőrt és mintegy 30 kg-nyi, a vállukon nagyobb, a törzsükön kisebb kolompokat viselnek.

A másik fő figurát – az Issohadorét – megjelenítő karneválozók kifejezéstelen, fehér, emberarcú maszkot, fekete szárd fejfedőt, piros kabátkát és fehér vászonnadrágot öltenek. Az öltözékhez tartozik egy előzetesen vízbe áztatott, majd feltekert kötél, a Soha, aminek a népi hit bűvös erőt tulajdonít. Vonuláskor – az esztendő tizenkét hónapját megjelenítve – két sorban hat-hat Mamuthone különleges ugrólépésekkel halad előre. Ezek az ugrások szólaltatják meg a kolompokat, melyek zaja a rossztól hivatott megvédeni a helyi közösséget.

Az Issohadorék mindig a Mamuthonékkal együtt jelennek meg, ez utóbbiakat körülfogva kísérik őket könnyedebb ugrólépésekkel, miközben a közönség soraiból kiszemelt a lányokra, barátokra dobják, tekerik körül a jó egészséget és termékenységet hozó kötelüket. A vígasság hangulatát emelik a helyben termelt borok (a testes vörös Cannonau és Vinu Nigheddu), a remek karneváli édességek (Orulettas, Hathas – ahogyan itt a hagyományos szárd, ám tájegységenként más-más módon, különböző hozzávalókból készülő – zeppole fánk, és a mandulás töltelékkel gazdagított, kör alakban kiszaggatott „forgácsfánk”-tésztával készülő, olaszul mandulás raviolinak nevezett ‘Ulurjones de mendula), valamint az ételek (a malacpecsenyével vagy szalonnával kísért lóbab).

Persze a két bemutatott karneváli alak mellett még egyéb mellékszereplők is helyet kapnak, akikre most nem térnék ki, hogy írásom terjedelmének határt szabjak.
Ha valaki nem tud a farsangi időszakban ideutazni, még nem veszett el a remény, hogy személyesen megcsodálhassa a maszkos felvonulást, ugyanis 2019. június 28-tól 30-ig tartják a második alkalommal megrendezett MaMuMask Fesztivált (www.mamumask.org, www.facebook.com/mamumask/), ahol a tájegység megismertetése, a helyi azonosságtudat és hagyományok, borok, ételkülönlegességek, népi kultúra és művészet, kézművesség, a zene és a tánc kap szerepet a felvonulás mellett. Az esetleges nyelvi nehézségektől nem megriadó, vállalkozóbb kedvű gyermekeket (és szüleiket) maszkkészítő műhelyfoglalkozás is várja.

Aki pedig esetleg július végére foglalt szállást és szívesen megnézné ezt a rendkívüli hangulatú felvonulást, annak július utolsó vasárnapján a helyi Kármelhegyi Boldogasszony (Madonna del Carmine) ünnepe nyújt erre kiváló alkalmat.
Ha valaki pedig mégis mindezt lekési, még mindig ellátogathat a helyi Museo delle Maschere Mediterranee épületébe (www.museodellemaschere.it), ahol számos maszkban és öltözékben gyönyörködhet az egész év folyamán.

A faluban pedig van egypár erre szakosodott üzlet (bottega delle maschere) is, ahol a nyaralók emlék gyanánt hozzájuthatnak a hagyományosan kézzel faragott, eredetileg természetesen megfeketült körtefából, manapság pedig már egyéb fákból is készített maszkokhoz.

A második részben is elbűvölő farsangi programokról írok.