A Cagliariban élők életének 10 alappillére 2.rész

Szerző: | Szardínia szállás

Íme a következő 5 pillér amit a Caglariban élők előszeretettel használnak a mindennapokban

Tudnivaló, hogy minden városnak megvannak a maga mítoszai, legendái és kedvelt helyei, de legfőképpen minden városnak vagy lakóközösségnek megvannak a ledönthetetlen alappillérei, amikben hisz az idő múlása és a bekövetkező változások ellenére is. Cagliari is rendelkezik ilyenekkel, és az átlag cagliari lakos előszeretettel folyamodik hozzájuk, ahányszor csak külső és belső szükségét érzi azonosságtudatának megerősítésére.

6.

A zsörtölődés

Az viselkedési mód, ami az átlagos cagliari polgár az élet dolgaihoz való viszonyát tökéletesen jellemzi a zsörtölődés. A városban bármiféle újdonság lép életbe, a legfontosabb, hogy zsörtölődjünk: legyen szó átminősítési munkálatokról, egy városvezető munkásságáról vagy éppen a háztartási hulladék szelektálásának új módjának bevezetéséről, Cagliari átlagembere kötelességének érzi, hogy részleges vagy teljes egyet nem értését előzetes zsörtölődéssel fejezze ki, amit – ha az elkövetekezendőkben a fejlemények által megalapozottnak is bizonyul, akkor – később egy „megmondtam előre” kijelentéssel nyugtázhat is. Amennyiben azonban a morgás alaptalannak bizonyul, ámen, akkor is jó társaságban van vele, és – mint tudjuk – az emlékezés képessége is igencsak rövid.

7.

Az Ichnusa

Ez itt nem a közismert szárd sörmárka reklámjának a helye, hanem csak egy egyszerű ténymegállapítás. Sok év után, amikor még Ichnusát rendelni a bárban nem éppen a világ legsikkesebb dolga volt, mára már eljutottunk odáig, hogy emberek ezzel a sörmárkával szelfiznek vagy készítenek panorámafelvételeket. A Macchiaredduban gyártott ismert sörmárkának valószínűleg nagy szerepe van abban, hogy Szardínián az egy főre eső sörfogyasztás kétszerese a nemzeti adatnak. Legyen délelőtt, délután, este vagy éjszaka, az átlag helybéli kötelessége tudatában van annak, hogy az itallapon szereplő 465 koktél egyikét felszolgálni igyekvő pincértől csupán egy banális, de igen kellemes zamatú Ichnusát rendeljen.

8.

Europa út

Az első csók, a szentesti karácsonyi jókívánságok, a vizsgákat megelőző éjjelek, a foggiai, bergamói, helsinki és honolului barátoknak megmutatható panoráma. Ez mind benne foglaltatik az Europa úti nagy üstbe, amibe a helyi átlagpolgár – főként ha fiatal – szíves-örömest beleveti magát. Cagliari összes helye közül az Europa út az, ami a helyi ifjak esti bolyongásának végső célja, ha a kezdeti tervek nem teljesen körvonalazódtak. Ebben a helyben nem lehet csalódni; megfelelő időtöltést biztosít mind a forró nyári éjjeleken, amikor az Urpinu hegy magassága kellemes felfrissülést nyújt, mind pedig a misztrál szél kemény csapásai által jellemezhető téli estéken. Hiszen, ha az úton hideg is honol, még mindig lehet a tunningért rajongó egyik barát autójában ücsörögve zenét bömböltetni

9.

Szent Efisio

“Ez a nap felejthetetlen, mert Szent Efisio bizonyára mellettünk van és értünk tesz, nem ellenünk”. Ezzel a mondattal kezdődik Szardínia legújabb multimédiális korszakának egyik legnézettebb videója. Az újságíró ebben a videóból kiragadott mondatában tökéletesen összefoglalta Cagliari Szent Efisio mártír iránti hódolatát, aki az elbeszélések szerint képes volt legyőzni a pestist. Ha Gigi Riva olyan, mint a nápolyiaknak Maradona, akkor Szent Efisio a nápolyiak Szent Januáriuszával vonható párhuzamba. Még ha igaz is, hogy nem ő Cagliari védőszentje (Szent Szaturninusz, nézd ezt el nekünk!), akkor is Szent Efisio Cagliari átlagemberének legkedveltebb szentje.

10.

A “caddozzo”, Cagliari “hamburgeresei”

Az ittélőknek a nap bármely időpontja jó arra, hogy a caddozzók által árusított szendvicsekkel teljes értékű étkezéshez jussanak. Cadozzónak nevezik azokat a város bármely szegletében fellelhető büféket, amelyek hússal, zöldségekkel, szószokkal, hagymával és sült krumplival töltött helyi “hamburgereket” árulnak. A legkedveltebbek a Poettón találhatók, vagy az Ossigeno nevű, melyek a cagliari ifjak teljes generációit mentették meg az éjszakai éhezéstől. Legendás hírű az “egész ló” névre hallgató szendvics (“cavallo completo”), aminek – a hipokalóriás diétákból száműzött – disznózsírral készült hosszú zsemle az alapja, fokhagymás-petrezselymes olajban pácolt, kevéssé grillezett lóhúsdarabkákkal, sült padlizsánnal, hagymával és –  a legáhítottabb hozzávalóval – sült krumplival töltve. Nincs az az éhségérzet, amit egy “caddozzóval” ne lehetne csillapítani. Cagliari átlagembere tudja, hogy akár néhány euróval a zsebében is teljes értékű étkezéshez jut általa, és ez sem egy elhanyagolandó dolog.